skip to Main Content

New York

2017 szeptember elején a New Yorkban élő magyar közösség jelentős fesztiválra készült. Szeptember 8-tól 10-ig rendezték meg Manhattanben a II. Magyar Örökség Fesztivált, melynek egyik vendége voltam én is. A rendezvényen önálló kiállítással mutatkoztam be, ahol a látogatóknak mintegy 800 hímes tojáson keresztül volt lehetősége megismerkedni nyolc tájegység mintakincsével. A kiállítás a New York-i Magyar Házban került megrendezésrel Nagy Ildikó, a Ház igazgatója nyitotta meg, a megjelent vendégeket Kumin Ferenc, Magyarország New York-i főkonzulja köszöntötte. Az ünnepélyes megnyitó után Chris Potter, Grammy-díjas szaxofonos, zeneszerző adott koncertet.

Sárközi, baranyai, torontáli, árapataki, háromszéki, gyimesi, muravidéki, felvidéki hímeseket mutattam be.

A fesztivál a Mesterségek Ünnepe szellemében zajlott. Sor került mesterség bemutatóra és gyermekfoglalkozásra is. Szeptember 9-én New Yorkban a 82. utca is lezárásra került, a színes programok ugyanis itt zajlottak. Ennek köszönhetően rengeteg amerikai is érdeklődött a magyar népművészet, többek között a hímes tojások iránt.

Noha a fesztivál csak három napig tartott, a kiállítás 2018 áprilisáig volt látogatható. Nagyon nagy dolog számomra, hogy Manhattan szívében önálló kiállításom nyílt. Ez egy remek lehetőség volt arra, hogy a magyar kultúrát népszerűsítsem, hiszen a fesztivál és a soron következő számtalan program keretében nem csak az ott élő magyarok, hanem az amerikaiak is láthatták ezt a kiállítást

Back To Top