skip to Main Content

Peking

A pekingi Magyar Intézet, Magyarország Pekingi nagykövetsége és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége nagyszabású népművészeti kiállítást rendezett Kína fővárosában. A magyar hagyományokat bemutató és népszerűsítő kiállítás címe: Örökség – újítás – esztétikum, melyre öt népművész kapott meghívást, közöttük lehettem én is.

A bemutató Soong Ching Ling asszony, a Kínai Népköztársaság első tiszteletbeli női elnökének egykori rezidenciáján került megrendezésre. A tárlókban népi motívumokat felhasználó, vagy abból ihletett női ruhák, ékszerek, kerámiák, szőttesek, hímzések, hímes tojások kerültek bemutatásra. A tárlatot néprajzkutatók állították össze, melyet Dr. Fülemile Ágnes, a Magyar Tudományos Akadémia Tagja nyitott meg.

További programok voltak még a pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén és a pekingi Nyelvi Egyetemen mesterség bemutatók tartása, kínai népművészekkel közös alkotások létrehozása, továbbá a kiállítás nevével jelzett konferencián való részvétel, mely a Magyar Tudományos Akadémia gondozásában valósult meg.

Az érdeklődés óriási volt, naponta több ezer jegyet adtak el. Pekingből a kiállított tárgyakat az 1400 km-re  fekvő kínai nagyvárosban , Ningboba is bemutatták az érdeklődő közönségnek.

 

 

 

 

 

Back To Top