skip to Main Content

Sydney

Az Ausztráliában élő magyarok három évente rendezik meg az Ausztráliai Magyar Találkozót. A tizenhatodikat Sydneyben tartották. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával két magyarországi kézműves utazott a rendezvényre, hogy kiállítást és mesterség bemutatót tartsanak az ott élőknek. A két kézműves: Maucha Katalin gyöngyfűző és én voltam.

Az öt nap során több helyszínen is volt kiállítás. Azok a látogatók, akik többet szerettek volna tudni a bemutatott népi mesterségek technikájáról, kérdezhettek az alkotóktól, első kézből kapva így választ és szakmai tanácsot a kipróbáláshoz. A magyar találkozó végeztével meghívtak bennünket a Szent Erzsébet Otthonba is, ahol körülbelül 120 idős magyar él és a gondozók 

többsége is magyar. Itt is nagy örömmel fogadták a népi kismesterség bemutatót. Közülük  jó néhányan maguk is kedvet kaptak a tojásíráshoz. Meghatározó élmény volt a magyar kultúrát Sydneybe elvinni, népünk értékeit az ottani nagy érdeklődés közepette képviselni és terjeszteni, hagyományainkat ily módon is továbbvinni.

Back To Top