skip to Main Content

A Magyar népművészet a világon az egyik legősibb hagyományokkal rendelkezik. Ennek a kultúrának része a díszített tojás is. Őseink már a kereszténység felvétele előtt készítettek karcolt tojásokat, melynek ékes bizonyítékai az avar kori sírokból előkerült leletek.

Ma sokfelé ismerik a tojásírás hagyományát, hiszen a Kárpát-medencében Muravidéktől a Felvidéken át egészen Erdélyig ápolják ezt a tevékenységet. A keresztény világunk legnagyobb ünnepe a húsvét. Közeledtével a lányok és asszonyok hímeseket készítenek, hogy szeretteiket, barátaikat, ismerőseiket locsolkodás alkalmából megajándékozzák.

A Viasszal írt üzenet című könyv ennek az ajándéknak az elkészítésben szeretne segítséget nyújtani az olvasóknak. A kötet bemutatja a viasz írás technikáját az egyszerű tojásoktól indulva egészen a sokszínű, bonyolult mintázatok elkészítéséig, de szerezhetünk ismereteket a növényi festés titkairól is.

Olvasóként képzeletbeli utazást tehetünk a Kárpát-medencében és megismerhetjük őseink mintakincsét 15 jelentős tájegység bemutatásával. Muravidék, Sárköz, Gyimes, Hétfalu, Árapatak, Háromszék ma is élő hagyományként őrzi a tojásírás ősi motívumait.

A szerző több mint 800 fotó segítségével szeretné a magyar mintakincset megismertetni az olvasóval. Lévai Anikó könyvajánlójában azt írja “A hagyomány nem vitrinbe zárt kincs, hanem velünk élő és általunk velünk együtt változó érték. Múltunknak azt a szeletét tárja elénk e gyönyörű könyv amikor húsvét közeledtével hozzáfogunk a tojásdíszítéshez és nagy műgonddal varázsoljuk a tojások héjára a viasszal megírt üzeneteinket.”

Ha teheted, támogasd kutatásaimat és tanító tevékenységemet lehetőségeidhez mérten.

Back To Top