skip to Main Content

Fekete Ildikó vagyok, végzettségemet tekintve matematikus, de az informatika területén dolgozom. A hímes tojások készítése és kutatása egy hobbi számomra. Kora gyermekkoromban ismerkedtem meg a technikával, azóta vagyok a rabja. Komolyabb tojásíró tevékenységemet középiskolás koromban kezdtem, ekkor készítettem az első olyan tojást, amellyel elégedett voltam. Azóta mindig újabb és újabb darabok készülnek, az oldalon látható minden tojás saját alkotásom.

Az évek során számos elismerésben részesültem, hímeseim a Fejér Megyei Értéktár részét képezik, megkaptam a Magyar Kézműves Remek díjat, a Gránátalma díjat, a Junior Prima Díjat, a Népi Iparművész címet, valamint a Népművészet Ifjú Mestere címet, mely augusztus 20-a alkalmából adományozható állami kitüntetés. Ez a sok elismerés megerősít abban, hogy fontos az, amit csinálok.
De mivel is foglalkozom pontosan?

Hímes tojásokat a Kárpát-medencében sokfelé készítettek és készítenek ma is. A mintakincs rendkívül gazdag, egyes helyeken akár falunként is változhat. Noha mindenhol ugyanazt a technikát alkalmazták, a színek és a motívumok eltérő használata miatt az egyes vidékek hímesei lényegesen eltérnek egymástól. Én ezeket a mintákat szeretném összegyűjteni, rendszerezni és újra alkotni.

Ha teheted, támogasd kutatásaimat és tanító tevékenységemet lehetőségeidhez mérten.

Back To Top